Нобеловата лауреатка поетесата Луиза Глюк почина на 80 години.Прочетете ощеСмъртта ѝ беше

...
Нобеловата лауреатка поетесата Луиза Глюк почина на 80 години.Прочетете ощеСмъртта ѝ беше
Коментари Харесай

Почина нобеловата лауреатка Луиза Глюк

Нобеловата лауреатка поетесата Луиза Глюк почина на 80 години.
Прочетете още
Смъртта ѝ беше доказана в петък от Джонатан Галаси, неин редактор във Farrar, Straus & Giroux.

Тя е поетеса с безпогрешна искреност и схватливост, която вплита типичен намеци, метафизичен размишления, сладко-горчиви мемоари и хумористични намеци в незаличими портрети на един паднал и разтърсващ свят, написа dailymail.

Тя е умряла от рак в дома си в Кеймбридж, Масачузетс. Това оповестява издателят ѝ. Бившата ученичка на Глюк, носителката на премията " Пулицър " Джори Греъм, споделя, че поетесата е била диагностицирана напълно неотдавна.

В своята кариера, траяла повече от 60 години, Глюк изковава истории на контузия, отчаяние, застой и блян, изпъстрени с моменти - само че единствено моменти - на възторг и задоволство.

При присъждането на Нобеловата ѝ премия за литература през 2020 година, когато за първи път след Т. С. Елиът през 1948 година е отличена американска поетеса, нобеловите съдии възхваляват нейния несравним лиричен глас, който със сурова хубост прави самостоятелното битие универсално. 

Тя е родена е на 22 април 1943 година в Ню Йорк в еврейско семейство на производител на принадлежности. Учи в Колумбийския университет, само че не се дипломира. От края на 60-те години стартира да разгласява свои стихове, като през 90-те години получава необятна популярност, преподава лирика в разнообразни университети. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР